ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σε λίγους μήνες πρόκειται να γεννήσω το δεύτερό μου παιδί. Πώς μπορώ να προετοιμάσω τον τρίχρονο γιό μου για τον ερχομό του νέου μέλος στην οικογένεια;

fox-color

Σίγουρα ένα καινούριο παιδί στην οικογένεια σημαίνει μεγάλες αλλαγές. Τα αδερφάκια που έχουν καλή προετοιμασία από νωρίς, θα περάσουν τις αλλαγές αυτές πιο εύκολα, ελαχιστοποιώντας τα συναισθήματα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ζήλιας που μπορεί να δημιουργηθούν. 

Κάποιες συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία των παιδιών είναι οι παρακάτω:

• Πληροφορήστε τον γιο σας πώς γίνονται και πώς γεννιούνται τα μωρά. Υπάρχουν πολλά βιβλία για να σας διευκολύνουν και να το κάνετε με τρόπο απλό και κατάλληλο για μικρά παιδιά.

• Δώστε στο παιδί πολλές ευκαιρίες να μοιραστεί μαζί σας τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου π.χ. παρακολουθείστε την πρόοδο του εμβρύου δείχνοντας στον γιο σας τις φωτογραφίες από τον γιατρό, επισκεφτείτε μαζί τον γιατρό, μελετήστε εικόνες από βιβλία που δείχνουν την ανάπτυξη μέσα στη μήτρα και εξηγείστε του σε ποιό στάδιο βρίσκεται το αδερφάκι του.

• Μιλήστε του για την περίοδο που ήσασταν έγκυος σε εκείνον. Δείξτε του φωτογραφίες από το πρώτο διάστημα και τη δική του ανάπτυξη.

• Επιτρέψτε στο πρώτο σας παιδί να συμμετέχει σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας, της γέννας και της φροντίδας του μωρού. Όσο περισσότερο συμμετέχει, τόσο πιο χρήσιμο και σημαντικό αισθάνεται π.χ. διαλέξτε μαζί του βρεφικά ρούχα ή την κούνια του μωρού.

• Ενημερώστε τον γιο σας για τις αλλαγές που θα προκύψουν στην καθημερινότητά σας, ώστε να είναι προετοιμασμένος. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε «το μωρό χρειάζεται αρκετή φροντίδα για να μεγαλώσει, για αυτό θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων μας. Η μαμά θα το ταΐζει, θα το πλένει, θα το κοιμίζει. Εσύ μπορείς να το χαϊδεύεις και να του/της τραγουδάς».

• Προσφέρετε στο μεγαλύτερο παιδί διεξόδους για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Είναι σημαντικό να δίνετε την ευκαιρία στον γιο σας να κάνει ερωτήσεις, να εκφράζει τις ανησυχίες του και να μιλάει για όσα νιώθει. Να μην ξεχνάτε ότι τα συναισθήματά του μπορεί να ποικίλουν ή να εναλλάσσονται από τον ενθουσιασμό στη ζήλια και από τη χαρά στο άγχος.

• Εξηγείστε στο παιδί τα οφέλη του να έχει ένα μικρότερο αδερφάκι (π.χ. θα έχει παρέα στο παιχνίδι, θα πηγαίνουν μαζί βόλτες).

• Αποδεχτείτε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του γιο σας, όπως την εμφάνιση νέων ή παλιών συνηθειών. Για παράδειγμα μπορεί να πιπιλίζει τον αντίχειρά του, να ζητάει να πιει γάλα από μπιμπερό, να σταματήσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα/ να λερώνεται πάνω του ή ακόμη και να χρησιμοποιεί μωρουδίστικη γλώσσα. Όλες αυτές οι συμπεριφορές έχουν συνήθως μικρή διάρκεια, για αυτό να μην ανησυχείτε.

Η προετοιμασία του παιδιού για τον ερχομό του μωρού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα παιδιά που ξέρουν τι έχουν να περιμένουν, έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν. Μπορεί στην αρχή να τους φανεί δύσκολο, σιγά σιγά όμως θα αρχίσουν να προσαρμόζονται, να αποδέχονται και να διασκεδάζουν την παρουσία του νέου μέλους στην οικογένεια.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ